Monday, May 25, 2015

Smile Again...



Agak2nya apa cabaran dalam industri pembuatan perfume?..
antara part yang paling sukar adalah mencari orang yang mempunyai sense of smell yang tinggi...
menariknya... dalam drama Smile Again, bila tengok mereka2 itu bekerja di Lab buat perfume..
urm... bestttnya!..
huhu..
drama betul..

btw, menghidu perfume salah satu cara untuk menghilangkan stress...
:)
and actually since aku tengok drama tu minat pada perfume tu jadi semakin tinggi..hehehe.. sebelum tu minat jugak (akibat selalu tengok arwah ayah beli perfume... :p ) and now aku dah pun jadi salah seorang agen perfume original rejected ni...
maka banyak pula perkara tentang perfume yang seronok untuk diexplored...
and aku baru tahu yang bau perfume tu dijelaskan menggunakan istilah NOTES, seperti muzik!

Ada 3 set notes dalam perfume:
-top notes 
(bau wangi yang pertama kali tercium saat perfume disembur. Bau Wangi ini hanya bertahan beberapa jam saja)

-middle notes
( Juga dikenali sebagai Heart Notes. Notes ini merupakan bau wangi yang tercium setelah Top Notes. Biasanya para perfumer menempatkan wangian bunga yang lebih berat dalam Heart Notes )

-base notes
(Bau wangi ini yang tercium setelah perfume lama digunakan di kulit. Biasanya terdiri dari wangi rempah, kayu, musk atau vanilic, dsb.)

*Notes2 ini dicipta dengan sangat berhati2 menggunakan proses evaporation... 
menarikkan pembuatan perfume dan menarik juga botol2 perfume.. semua chanteq2  ^_^
dan sebenarnya perfume ada kategori dan tahap2 tersendiri iaitu PARFUM, EdP, EdT dan EdC ... 
in sha'a Allah nanti akan kongsikan perbezaannya.. 



_original rejected perfume agent.
nur insan
taman ilmu
25mei2015 (03.59pm)


1 comment:

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI