Saturday, March 20, 2010

BILA ANAK MULA BERBICARA...


Situasi-(anak jiran)...
"Ibu.. ibu... bapak... bapak... siapa yang punya anak bilang aku, aku yang tengah malu, pada teman2ku, kerna hanya diriku, yang tak laku2..."... Wah... sedap betul suara adam. Tiap2 petang aku dengar dia dok nyanyi lagu wali band ni (sampai aku pun dah hafal...ish2x!!! bahaya ni..)... kecik2 dah fikir jodoh yerk... huhu...adam... adam... Adam ni baru nak masuk 4 tahun... comel dan peramah...hihik...yang penting dia tak takut orang.http://www.emocutez.com



Situasi lain(dipetik dari dialog dalam tv)
"Mama... kenapa mama tak cantik macam aunty???, aunty cantik macam barbie..."(seperti barbie kerana aunty kurus). Tanya aina pada ibunya. Urm???... "Kalau aunty cantik macam barbie, mama cantik macam... teddy bear!" Aina terpaku. "Mana aina suka peluk???, teddy bear ke barbie???." Tanya si ibu. "Teddy bear kot..hehe..". "Hah.. tu maknanya teddy bear lagi cantik. Ada orang suka teddy bear, ada orang suka barbie...". Jawab si ibu yang agak berisi... (ish2x!! macam2...)



Inilah dia antara keletah anak2 bila mereka mula pandai berbicara... macam2 perkara yang ditanya dan yang dicakap. Adakala memang mencuit hati (layan jelah)... Tapi yang paling best bila dengar si cilik Wajih ni berbicara:

"Dagang pak malau dagang bertempat, dagang hamba musafir lalu... Wajih disini bukan nak tunjuk hebat... Tapi Wajih nak kongsi ilmu..."


Wah, hebat sungguh adik Wajih ni berbicara. Malah kesemua peserta rancangan realiti Adik-adikku ni hebat2, misalnya adik Wina yang memang dari awal dengan story telling style-nya yang mampu menarik minat untuk mendengar pidatonya . Walau apa pun, Tak kiralah menang atau sebaliknya, ke final ataupu tidak, yang pasti kesungguhan itu, insya-Allah akan menjadi titik pemulaan sebagai generasi pewaris dan pelapis agama dan negara dimasa akan datang...Tahniah untuk Adik2ku!!!! (insya-Allah lepas ni anak2ku pula..hehe... zaman apelah pulok tu yerhttp://www.emocutez.com =)...


Kesimpulannya inilah warna2 hidup anak2 zaman sekarang bila mereka sudah mula berbicara. Semoga semuanya menjadi anak yang soleh dan solehah dan menjadikan setiap butir bicara sebagai amalan penambah pahala... amin...


p/s:Walaupun mungkin agak lewat menerbitkan entry ni (akibat sibuk sket beberapa hari ni), tapi ape2 pun... semoga rancangan ADIK-ADIKKU mampu mencipta fenomena baru di Malaysia bagi menggantikan fenomena2 'sampah' yang ada...

4 comments:

Sofya said...

so sweet n3 ni.. mampu mengukir senyum sesiapa yang membacanya

...Nur iNsAn... said...

thnkz sudi ziarah dan cment blog buruk ni(",)v...

Ina NaiLofar said...

salam,

betol tu emy, ina setuju sgt. Syukur ada program seperti adik2ku tu...dah tiba masanya utk berubah!

tatkala org lain berlumba-lumba nak jd artis, 'anak2 kita' (???) biarlah diasuh menjadi pendakwah...
Baru sejuk hati :)

...Nur iNsAn... said...

w'salam ina...
mdh2an 'anak2 kita'(???) nnti m'jdi penyuk dihati(",)v... amin...

p/s:dgr p'ktaan 'ank2 kta' pn dh sejuk ati..(",)v