Friday, March 22, 2013

SYAHIDNYA SEORANG LAGI PEJUANG~


Gerakan Islam hari ini kehilangan tokoh agung. Saed Dr. Ramadhan Al Bouti telah syahid akibat pengebom berani mati sewaktu As-Syeikh sedang memberi kuliah di masjid di Damsyik, Syiria saat usianya 84 tahun.

Al Fatihah | Kehilangan Tokoh Agung |

22 Mac 2004 - Kematian Sheikh Ahmad Yaasin
22 Mac 2013 - Pemergian Dr. Sa'id Ramadhan Al-Buti.

Sedikit kisah:

Kata Al-Habib Ali-Al-Jufri "Aku telah menelefonnya dua minggu lepas dan beliau (Dr Ramadhan Al-Buti) berkata pada akhir kalamnya:

"Tidak tinggal lagi umur bagi aku melainkan beberapa hari yang boleh dikira. Sesungguhnya aku sedang mencium bau syurga dari belakangnya. Jangan lupa wahai saudaraku untuk mendoakan aku."

Pada beberapa hari sebelum kewafatannya, beliau berkata "Setiap apa yang berlaku padaku atau yang menuduhku daripada ijtihadku, maka aku harap ia tidak terlepas dari ganjaran ijtihad" (yang betul mendapat dua ganjaran dan yang tidak mendapat satu ganjaran)

*Sheikh Ramadhan Al-Buti Syahid setelah dibom beberapa jam lepas di dalam Masjid Iman di Dimasyq. Beliau akhir-akhir ini mendoakan kehancuran kepada rejim Syiah Nusairiah, dan sedang dikawal ketat oleh pihak tentera. Dalam usahanya untuk keluar dari Syria beliau bersama pengikutnya dibom dan mendapat ganjaran Syahid.

Moga Allah merahmati dan memberi ganjaran yang sebanyak-banyaknya kepada Guruku dan Mujtahid Ummah Dr. Muhammad Said Ramadhan Al-Buti. Hidupnya sebagai ulama, matinya sebagai syuhada.
Terjemahan oleh: Akhi Fauzan
dipetik dari blog: sedakasejahtera


nur insan
bumi tarbiyah syuhada islam
presint 5
22 mac 2013 (11:46am)

No comments: