Saturday, December 18, 2010

INDAH, ANEHNYA BERJAYA TIMES SQUARE


Tarikh: 16 Disember 2010


Tempat: Berjaya Times Square


Event: Reunion with NiZieYouRi (Budak Baik^^)



Salam mahabbah dalam kesegaran iman… insyaAllah [doa untuk semua]… Alhamdulillah tanpa dirancang secara rapi oleh geng NizIeYouRi, namun telah termaktub dalam perancangan Allah, maka buat kali pertama setelah 8 tahun tidak berkumpul bersama seperti dahulu, akhirnya pertemuan antara 4 orang teman sepermainan zaman kanak2 dahulu telah kembali bersatu… Walau bagaimanapun salah seorang dari kami iaitu Nurul@ Uyoi tidak dapat bersama….



Last kami bersama adalah ketika berusia 12 tahun… Kemudian terlalu banyak perkara yang telah berubah… Maklumlah, dahulu zaman kecik2 main lari2, menjadi kanak2 yang sangat nakal…huhu… hinggakan ustazah Mastura (ustazah kami) sendiri rasanya seakan tidak larat melayan kerenah dan kenakalan kami berempat.. [Maaf Ustazah…. Tapi kami tidak lagi senakal dahulu… kami tidak lagi mengenakan orang lain dengan memberi gula2 hacks hitam yang masin… kami tidak lagi ponteng kelas untuk makan ais krim hingga kena kejar dengan anjing dan kami telah tinggalkan segala kenakalan kami, (mungkin ada sikit lagi kot=)…huhu… semuanya insya’Allah sedikit sebanyak hasil nasihat ustazah masa kami di Kelas Fardhu Ain Saidatina Aisyah dahulu… Alhamdulillah]



Ya,… di Kelas KAFA lah geng NiZieYouRi ini tertubuh hasil gabungan nama 4 orang sahabat mengikut susunan kelahiran… Dan kenangan zaman kanak2 yang penuh tawa dan riang itu sedikit sebanyak kembali diingati semasa reunion ini dijalankan… Masya-Allah… mengingati zaman itu, huhu… senyuman pastinya tidak boleh lari dari bibir… alangkah bahagianya zaman kanak2^^,v…



Mahu sahaja aku menukilkan segala keindahan zaman kanak2ku bersama geng NiZieYouRi disini, namun rasanya tidak cukup 7 hari 7 malam untuk menaipnya=)… Dan pertemuan semula kami sangat bermakna!...


Sebenarnya inilah first time aku menjejakkan kaki di TS… Rasanya jika tidak kerana reunion ini, tidak tahulah bila aku akan ke sini…. Sempatlah aku bertemu dengan 2 orang insan yang aku kenali secara tidak sengaja disini… Seorang teman yang pernah se-dorm denganku iaitu Fatin… dan seorang lagi teman baru ku yang juga merupakan pelajar UPSI… Ermm… Apa yang ada di Berjaya Times Square???...



Kami bertiga telah turun naik escalator beberapa kali untuk mencari beberapa barang yang ingin dibeli dan meninjau TS yang seluas 7.5 million kaki persegi..fuh!.. besar tu… Disebabkan dalam kalangan kami bertiga tidak ada yang terlibat sebagai designer ataupun pekerja TS mahupun pemerhati TS yang tahu selok belok TS, makanya kami menggunakan directory board untuk mencari apa yang perlu dicari…huhu…



Pada awalnya kami merancang mencari baby store…[ehem…ehem… maklumlah nak menyambut kelahiran mujahid@mujahidah yang bakal dilahirkan oleh k.long tidak lama lagi^^… insya’Allah]… Kami pun baca direction, ‘Owh… tingkat 5 ada 1 baby store untuk New Born…” Kami pun melangkah menaiki escalator menuju ke tingkat 5… Kami pun mencari kedai yang dimaksudkan… Erm… setelah puas mencari, akhirnya kami temui sebuah kedai di bahagian hujung sekali… Aku sudah berkerut dahi… Azie dan Mazni turut sama kehairana… Puas aku membaca nama yang tertera dibahagian atas store tersebut ‘New Born’… “New Born ke ni???’ Aku bertanya… astaghfirullahhalazim….Azie dan Mazni ketawa… Aku turut sama tersenyum… ‘Boleh New Born macam ni???..’.. hehe….


Nak tahu apa tu New Born???... Baju perempuan yang bersaiz kecik sekecik baby yang new born… ya Allah… Moga2 muslimat semua terhindar dari memakai baju ‘new born’ tersebut… Inilah dia budaya zaman kini… Mengikut ilmu kaunseling yang aku sempat belajar, rasanya si pemakai pakaian sebegini menghadapi masalah ROSOTAN atau kembali pada zaman peringkat awal perkembangan sebagai mekanisme bela diri… mungkin kerana tidak dapat menerima keadaan semasa hingga membawa tingkah laku awal ke masa kini untuk rasa ‘selamat’.. erm… boleh jadi juga ya… Patutlah ramai wanita suka pakai pakaian adik2 mereka… kerana inginkan keselamatan… [TAFSIRANKU YANG MEMANDAI-MANDAI…TOLONG JANGAN PERCAYA!!!]…


Mari kita hayati ayat cinta ini :




“Hai Nabi, katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin: “Hendaklah mereka mengenakan (dan melabuhkan) jilbabnya (pakaian) ke seluruh tubuh mereka”. Dengan demikian itu supaya mereka lebih mudah untuk dikenali, dan dengan itu mereka tidak diganggu. Dan Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.” (Surah al-ahzaab, 33: 59)



~Bukankah Allah dah janjikan keselamatan andai kita menutup aurat^^~




Setelah aku kecewa dengan pencari baju baby, kami melangkah ke destinasi seterusnya… Adik Azie baru sahaja selesai menjalani satu peristiwa besar dalam hidupnya sebagai seorang lelaki iaitu Bersunat =)… Maka sebagai kakak yang prihatin, Azie berhajat untuk mencarikan buku sebagai pengisian buat adiknya… Maka kami sekali lagi mencari direction board dan mencari dimana letaknya book store… Erm… Ada 1 book store kat tingkat 7… Mudah2an ini memang bookstore yang kami cari…huhu…Kami pun melangkah ke tingkat 7… “Rasanya belah sana kot….” Azie berpendapat… Kami pun melangkah dalam ketidakpastian… Suasana tingkat 7 agak lengang… Tidak seramai ditingkat bawah… “Entah2 tutup tak…” Azie sekali lagi bersuara… Kami terus melangkah… “Eh.. betullah Zie.. Tutup…huhu… ‘… Kami tertanya2 kenapa tutup pada hari bekerja… Aku terus memerhati pintu bookstore tersebut… Aku cuba membaca tulisan yang terdapat pada pintu kedai tersebut… ‘Hish… tulis apa ni???’ Aku merenung pula gambar yang terdapat di pintu kedai… ‘Macam pernah tengok…” Memoriku pantas memberi jawapan… Allahu akhbar… Aku memandang nama kedai yang tertera dibahagian atas… Astagfirullah al azim… SAI BOOKSTORE!!! Ya Allah…. Bukan ini yang aku cari….


Rupanya kedai tersebut adalah bookstore yang menyimpan ‘khazanah’ dakyah Sai Baba [Entahlah… aku sendiri tidak pasti type of book yang ada dalam kedai tersebut]… Astagfirullah al azim… Moga muslimin dan muslimat terhindar dari kesesatan yang dibawa olehnya…



Katakanlah (wahai Muhammad): “Sesungguhnya aku hanyalah seorang manusia seperti kamu, diwahyukan kepadaku bahawa Tuhan kamu hanyalah Tuhan Yang Satu; Oleh itu, sesiapa yang percaya dan berharap akan pertemuan dengan Tuhannya, hendaklah ia mengerjakan amal yang soleh dan janganlah ia mempersekutukan sesiapapun dalam ibadatnya kepada Tuhannya”.


~Al-Kahfi, ayat 110~




Sebenarnya aku tidak pernah pula terbayangkan keberadaanya disini… Lalu aku mula membayangkan, andainya Sai Bookstore telah ada di tanah airku yang tercinta, maka tidak hairan andai SB telah ada pengikutnya disini… Nauzubillah… mudah2an kita semua muslimin dan muslimat terhindar dari kesesatan…



Selepas itu, kami sekali lagi ke tingkat 3… Pusing2 sekitar tingkat 3… Erm… ada panggung disitu… Berbaris orang beratur untuk beli tiket… Aku memandang tanpa terlintas walau sedikit keinginan untuk turut serta dalam acara perbarisan tersebut=)… Erm… kenapa orang suka tengok wayang???... Aku sebenarnya sangat suka tengok movie… Dulu aku pernah bercita2 nak jadi pengarah filem macam Cikgu Abu Hasan Murad atau pengarah baru Habibur Rahman^^… Tapi insya’Allah aku akan melahirkan lebih ramai pengarah filem seperti mereka yang menjadikan filem atau drama sebagai medium dakwah… Erm, dah lari topik ni.. ok2… Kenapa panggung wayang perlu dijauhkan ??? Sebenarnya ada tiga sebab kenapa panggung wayang jadi haram yang ku petik dari iluvislam:



1. Cerita yang ditayangkan (mengandungi unsur-unsur haram di sisi Islam)


2. Kedudukan yang bercampur antara lelaki dan perempuan


3. Mengundang fitnah


Andai ingin juga menonton wayang, cikguku pernah kata, “Beli projector dan screen putih besar… Pasang kat rumah… Hari2 boleh tengok wayang…huhu…” Betul2…^^



Erm… tu jelah sedikit perkongsian mengenai reunion yang indah dan aneh di Times Square… Akhirnya sebelum kami tertinggal bas untuk pulan ke rumah, kami sempat singgah di Bookstore yang terdapat di sekitar Sogo… Akhirnya aku dapat sebuah diary 2011 yang comel^^.. [Sebenarnya buku lain yang aku nak beli]…


Kesimpulannya, Apa yang indah???... Pertemuan kami^^... Apa yang aneh???... Segala2 yang aneh di pandangan akal yang dipandu oleh iman...


Oklah… insya’Allah jumpa lagi…


Wassalam…



Cinta, Kasih dan Sayang…


Nur Insan@Srikandi Nazira

Teratak Bonda

~3.45 pagi @ 17 disember 2010~

~Sekarang 18 disember 2010@UPSI~

6 comments:

YPIH AHMAD HASANUDIN said...

asalamualikum ukhti....
salam silaturohim dari kami di indonesia, membaca tulisan diatas ana hanya bisa berdoa semoga ukhti di berikan kekuatan iman dan islam serta terhindar dari arus ghazwaul fikhri yang tengah melanda generasi muda islam di dunia saat ini....
jajakalloh.
YPIH AHMAD HASANUDIN

...Nur iNsAn... said...

salam kembali...
Syukran ats salam silaturrahim, insya'Allah ana sambut baik salam itu... mga Allah jga redha..
syukrn jga buat kiriman doa buat ana... ana turut m'doakn agar usaha yg dilakukan oleh YPIH demi memartabatkn islam ini diredhai dan diberkati Allah... insya'Allah...

::“Dan Allah pasti akan menolong orang yang menolong (agama)Nya. Sesungguhnya Allah Maha Kuat dan Maha Perkasa.” (QS Al Hajj : 40)...::


p/s: salam ukhwah tnda b'saudara dri bumi malaysia buat antum smua di seberang sana...

SuhaNa said...

Assalammua'laikum warahmatullah ukhti..

SubhanAllah,seronoknya jika bertemu sahabat kerana Allah,apatah lagi kenangan itu merupakan nostalgia yang begitu manis..

Perkongsian yang menarik..Sebenarnya ana pun baru sekali ke TS,itupun sebab sebelah dengan Plaza Low yat..Perlu berfikir dengan sematangnya apatah lagi dengan setiap apa yang dihidang adalah bertentangan dengan cara hidup Islam..

Moga kita sentiasa diberi hidayah dan taufik dariNya =)

...Nur iNsAn... said...

waalaikumussalam warahmatullah hi wabarakatuh... amin... insya'Allah ya ukhti..

nadia said...

dakyah sai tu ape? xpena dgr.. bole thu x kak,,,

...Nur Insan..... said...

sai baba tu salah seorang indian guru yg menyesatkan ramai org.... n mnganggap dia tuhan yg xkn mati...tp Allah maha kuasa.... sai baba dan pun menemui ajalnya...